Bram wordt kopje kleiner gemaakt

Maandag 19 januari 2015 is het zover. Om 9.15 uur wordt Bram geopereerd aan zijn groeischijven in de knieën en voeten (met een duur woord heet de operatie epifysiodese). De groeischijven worden weggefreesd waarna er op die plekken binnen enkele weken normaal botweefsel groeit.


2.15
De operatie is nodig omdat Bram anders 2.15 meter wordt en dat is lichamelijk en ook praktisch niet fijn. Daar is namelijk niets op bedacht. Geen deur, bed, kleren, schoenen, auto, fiets, aanrecht, wc, noem het maar op. Alles is gemaakt met het oog op mensen met een gemiddelde lengte. Bij mannen in Nederland ligt die rond de 1.80 meter. Een heel verschil met 2.15 meter!

Kabouter Spillebeen
Bram is zo’n 13 jaar geleden al groot geboren… 56 centimeter om precies te zijn. Hij is altijd hard blijven doorgroeien en we hoopten, tenminste Bas en ik, Bram niet die vond dat ‘sjiek’, dat het wel een keer zou stoppen. Niet dus. Nu is hij net 13 en al 1.91 meter. Net zo groot als Bas en hij torent inmiddels zo’n 8 centimeter boven mij uit. Gelukkig is alles wel in proportie, dus hij is geen kabouter Spillebeen. 
J Onze puberzoon beweegt zich voort op kano’s met maatje 47/48.

Van heinde en verre
De operatie vindt plaats in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. Van heinde en verre komen ze hier om de epifysiodese te laten uitvoeren. Bram is dus gelukkig in goede handen!

Herstel
De ziekenhuisopname duurt 3 tot 5 dagen. Hij moet ongeveer 6 weken heel voorzichtig zijn omdat de botten op die plekken nog heel broos zijn. Vandaar dat hij in de eerste 2 weken veel van een rolstoel gebruik gaat maken en ook soms met krukken mag lopen. De rolstoel is daarnaast vooral bedoeld om - als hij weer naar school gaat na ongeveer 2 weken – te laten zien aan zijn medescholieren die nogal eens kunnen duwen, trekken en rennen door het schoolgebouw: Ben voorzichtig! Na die 6 weken mag hij nog 6 weken niet voetballen of andere ‘ruige’ sporten beoefenen.

2.00
Alhoewel het niet goed te voorspellen valt, gaan we ervan uit dat Brams lengte ongeveer op 2.00 meter uitkomt. Bij z’n knieën groeit hij na de operatie niet meer (hier voltrekt zich normaal gesproken 80% van de beenlengtegroei), maar er zitten ook groeischijven in zijn heupen en enkels en ook zijn rug groeit nog even door. Laat hem 2.05 meter worden, dat is ook prima. Alles beter dan 2.15 meter!

Duim je met ons mee dat alles goed verloopt? Alvast bedankt!

Reacties

  1. als je hem maar niet te klein laat maken... Een onderdeurtje krijg je niet zomaar opgerekt ;-)
    Succes, en beterschap maar weer! Marc D.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

“Op zand vallen doet toch geen pijn?!”

Is een dom blondje wel dom?